IV Ljetnja škola fizike i matematike 21-28. 08. 2011.

IV Ljetnja škola fizike i matematike 21-28. 08. 2011.

Posted on Ljetnja škola nauke
Opšte informacijeProgramPartneri i Prijatelji
 se tradicionalno, već četvrti put, organizuje na Ivanovim Koritima, 21-28. 08. 2011. Tokom prethodnih godina, naše Ljetnje škole su pohađali najbolji učenici generacije, pobjednici na državnim takmičenjima znanjaiz matematike i fizike. Ljetnje škole su bile tematske (superprovodnost, biofizika, eksperimenti u fizici, ..) a predavači su bili profesori iz Crne Gore i gosti sa istaknutih naučnih institucija, uključujući Kembridž, Oksford, Harvard, MGU Lomonosov, Univerzitet u Tokiju, Vajsmanov institut, Rusku akademiju nauka, itd.

Ove godine su uvedena dva noviteta. Kao prvo, Ljetnja škola je otvorena za sve mlade zainteresovane za prirodne nauke, a ne samo za takmičare. Drugo, uvedeni su izborni praktikumi, čime se polaznicima daje prilika da se na Ljetnjoj školi bave onim što vole. Time je akcenat pomjeren sa pasivnog slušanja predavanja na aktivniji samostalni rad. Učenici će svakodnevno imati praktikume u trajanju od četiri sata, predavanja i zadatke za samostalan rad. Kako moderna nauka podrazumijeva visok nivo kooperativnosti i timski rad, na Školi će biti i vremena za druženje. Tokom dana biće organizovane sportska takmičenja, kvizovi znanja, duge šetnje po Lovćenu i dr. a za večernje sate predviđene su filmske projekcije i različite grupne aktivnosti uključujući i druženje uz pjesmu i gitaru. U toku škole biće organizovan i izlet do mora – posjeta Institutu za biologiju mora, i naravno, plažama. Atmosferu koja vlada na Ljetnjim školama najbolje ilustruju fotografije na ovom sajtu. Između svih prijava koje stignu, biće izabrano trideset polaznika. Uvjereni da svi izabrani učenici, svojim radom i uspjesima zaslužuju da budu polaznici, naša Ljetnje škola je, uključujući hranu i smještaj, besplatna.

Nedelja, 21.08
Ponedjeljak, 22. 08
Utorak, 23. 08.
Srijeda, 24. 08.
Četvrtak, 25. 08.
Petak, 26. 08
Subota, 27. 08.
Nedjelja, 28. 08.

 

Fizika nije samo „zanimljiva”. Fiziku ne čini samo traganje za odgovorima na ključna pitanja. Fizika danas ne pruža samo „znanje radi znanja”. Danas skoro da ne postoji oblast nauke, inženjeringa, medicine,…, u kojoj se ne primjenjuje neki od fizičkih zakona. Danas se fizičkim zakonima, kojima se objašnjavaju prirodne pojave i procesi, mogu objasniti i riješiti mnogi problemi u društvu. Zbog toga je važno proširiti svoja znanja iz fizike.
Oni koji su ovo shvatili, dobrodošli su!

Prijavni formular

Praktikumi