Zimska škola nauke 20. do 26. decembra 2010.god.

Zimska škola nauke 20. do 26. decembra 2010.god.

Posted on Zimska škola nauke

Opšte informacijeProgram

Od 20. do 26. decembra, u budvanskom hotelu Blue Star, odvijala se Zimska škola nauke, u organizaciji Prone – Fondacije za promovisanje nauke, u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore.

Mentori u školi bili su mr Milena Zogović, mr Velibor Bojković, Nikola Milinković, Ivan Šupić, a predavači prof. dr Nevenka Antović, prof. dr Janko Jovanović, prof. dr Slavoljub Mijović, prof. dr Jovan Mirković, prof. dr Nikša Tadić i mr Boris Marković.

Entropija; treći princip termodinamike; magnetne sile, simetrije i stabilnost, identifikacija elementarnih čestica; temperaturni senzori, konstruisanje gasnog termometra; spektroskopija plazme; ispravljačka svojstva PN spoja; geometrijsko modeliranje; metod Monte Karlo; metod zmijskog ulja; Apolonijevi problemi – samo se neke od tema kojima su se baviti polaznici škole, mladi talenti iz cijele Crne Gore (Anja Glušica, Olja Krstović, Sanja Popović, Milica Dašić,Tamara Milić, Milica Glomazić, Aleksandar Milatović, Sava Petović, Luka Pavlović, Janko Radulović, Aleksandar Dobrašinović, Danilo Davidović, Radovan Krtolica i Aleksa Knežević).

Iako su mladi u Crnoj Gori u intenzivnom kontaktu sa savremenim tehnologijama – mobilnim telefonima, kompjuterima, Internetom i raznovrsnim audio, video i drugim digitalnim medijima, rezultati istraživanja poput PISA testa pokazuju da su naši srednjoškolci u domenu naučne pismenosti, među posljednjima u Evropi. Projekat „Zimska škola nauke” nastao je iz potrebe za značajnijim poboljšanjem nivoa naučne pismenosti učenika i stvaranja društvene svijesti koja bi podsticala kreativniji i inovativniji pristup u obrazovanju, posebno prirodnih nauka. Jedan od ciljeva je podizanje motivacije mladih talenata da se aktivnije posvete izučavanju fundamentalnih nauka i budu konkurentniji vršnjacima u svijetu.

PRONA planira da program “Zimska škola nauke” postane ustaljen višegodišnji servis nadarenim mladim ljudima. Poput čuvene istraživačke stanice Petnica.

U ime Prone, na otvaranju Zimske škole nauke u budvanskom hotelu Blue Star, u 16 časova, govorili su prof. dr Jovan Mirković  i Ivan Šupić. Pokrovitelj Zimske škole nauke je Vlada Crne Gore – Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

PONEDJELJAK, 20. 12. 2010.
UTORAK, 21. 12.
SRIJEDA, 22. 12.

ČETVRTAK, 23. 12.
PETAK, 24. 12.
SUBOTA, 25. 12.
NEDJELJA, 26. 12.

Zimska.skola_.nauke_.2010

Kontakt: Ivan Šupić, 069 092 147, 069 491 502
ivan.supic(at)prona.org; info(at)prona.org