Novosti i događaji

Kako se određuju krvne grupe kod čovjeka?

Kako se određuju krvne grupe kod čovjeka?

Prvo polaznica kampova koje organizuje Prona, a sada i koordinatorka istih- Jelena Belojević, pokazala nam je kako se određuju krvne grupe u emisiji Dnevna soba. Klikom na link možete pogledati emisiju i naučiti nešto novo!

Sajam knjiga i nauka

Sajam knjiga i nauka

  U okviru 14. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja predstaviće se Fondacija za promovisanje nauke PRONA, organizovanjem dva predavanja: 1. „Novi kreativni potencijali“, dr Jovan Mirković (utorak, 9. 04. u 16h); 2. „Svemirska potraga najboljeg mjesta za život“, dr Valentina Komarova (srijeda, 10. 04. […] Čitaj dalje »

Ogledi iz fizike u emisiji Dnevna soba

Ogledi iz fizike u emisiji Dnevna soba

Svakog utorka, od 16h u emisiji Dnevna soba, u saradnji sa Ministarstvom nauke –  polaznici, mentori i koordinatori predstavljaće Fondaciju za promovisanje nauke – Pronu. Ovog utorka, 26. marta predstavio nas je Nikola Subotić koji je izveo oglede iz fizike- elektromagnetni top i lebdeći ekser. […] Čitaj dalje »

Pogledajte sve novosti

Programi

Ljetnja škola o klimatskim promjenama – Planeta u tvojim rukama

Istraživački kamp Planeta u tvojim rukama, usmjeren je ka širenju svijesti o Crnoj Gori kao mogućem evropskom modelu održivog ekološkog razvoja. Učenici imaju priliku da se upoznaju sa izazovima u očuvanju životne sredine i biodiverziteta kao i osnove energetske efikasnosti i zelene energetike, arhitekture, proizvodnje […] Čitaj dalje »

Ljetnja škola nauke

Kao najznačajniji Pronin program, koji autentičnošću i kvalitetom privlači i međunarodnu pažnju, posebno se izdvaja Ljetnja škola nauke na Ivanovim Koritima, koju svakog ljeta pohađa 30 najboljih učenika generacije iz svih krajeva Crne Gore. Pored predavača iz zemlje i inostranstva, program realizuju i asistenti, studenti […] Čitaj dalje »

Nauka u pokretu – Festival nauke u deset gradova

Budući da mogućnost da prisustvuju Festivalu nauke imaju samo stanovnici Glavnog grada, Prona je inicirala projekat Nauka u pokretu, kojim se najinteresantniji sadržaji Festivala nauke Noć istraživača predstavljaju mladima  na sjeveru i jugu zemlje. Prona nastavlja projekat Nauka u pokretu i ove godine, namjeravajući da […] Čitaj dalje »

Festival nauke – Noć istraživača

Prvi festival nauke u Crnoj Gori je održan  2009, kada se Podgorica pridružila porodici od preko 200 evropskih gradova u kojima se posljednjeg petka u septembru  održavaju festivalske manifestacije pod nazivom ‘Noć istraživača’.  Kroz eksperimente, interaktivne prezentacije, radionice, otvorene laboratorije, naučne tribine, naučna predavanja i […] Čitaj dalje »

Istraživačka stanica Lovćen –Zimska škola nauke

  Uslijed nedovoljne naučne pismenosti građana Crne Gore i nezainteresovanosti mladih za prirodne nauke, Prona organizuje projekat Istraživačka stanica Lovćen – Zimska škola nauke. Predavači iz zemlje i svijeta, uz pomoć asistenata podučavaju mlade talente metodici naučno-istraživačkog rada, i podstiču njihov kreativni potencijal u pravcu […] Čitaj dalje »

Japanski ugao

Japanski ugao okuplja ljubitelje japanske kulture u Crnoj Gori i promoviše bogato nasljeđe ove daleke zemlje. Udruženje organizuje kurseve origamija, japanskog jezika, ikebane i kaligrafije, predavanja o japanskoj kulturi i politici, gastronomiji, izložbe, projekcije filmova… U Japanskom uglu se takođe možete informisati o stipendijama i […] Čitaj dalje »

International Conference on Quantum Coherent Phenomena at Nanoscale Milocer , Montenegro, September 4-9, 2016.

Fondacija za promovisanje nauke Prona
Montenegrin Science Promotion Foundation

Fondacija PRONA (Montenegrin Science Promotion Foundation) je osnovana 2004. godine, kao nevladina organizacija koja ima za cilj da:

• Popularizuje nauku;
• Unapređuje naučno-istraživački rad;
• Podstiče tehnološki razvoj;
• Vrši međunarodnu razmjenu istraživača i studenata;
• Afirmiše mlade naučne talente;
• Unapređuje informisanje u nauci putem odgovarajućih medijskih formi;
• Aktuelizuje primjenu naučnih rezultata u praksi;
• Organizuje stručne i popularne skupove;
• Osniva naučne centre u saradnji sa vodećim akademskim institucijama u svijetu;
• Učestvuje u međunarodnim naučnim inicijativama;
[...] Čitaj dalje...

Naučne Novosti

Naucne Novosti

Kliknite na logo iznad!

International Conference on Quantum Coherent Phenomena at Nanoscale Milocer , Montenegro, September 4-9, 2016.

Stipendije

Stipendije za Champion Academy u Japanu

Stipendije za Champion Academy u Japanu

Otvoren je poziv za prijavu na stipendije na Sportsku akademiju u Japanu, za sve srednjoškolce (15 do 19 godina starosti). Konkurs je otvoren do nedelje, 9.septembra. Više informacija na adresi: http://wa-essence.com/wachampionacademy/home/ Aplikacionu formu (koja se može skinuti sa prethodno navedene adrese) poslati na info@prona.org

SUPERNANOTECH

SUPERNANOTECH

Želiš karijeru u nanotehnologijama? Programom jačanja ljudskih resursa za istraživanje u Crnoj Gori i vodećim međunarodnim naučnim centrima, Fondacija Prona poziva mlade istraživače da se prijave na konkurs za podršku u istraživanjima u oblastima nanotehnologija uključujići superprovodnost, kvantne kompjutere, nanoelektroniku, nanomagnetizam, nanooptiku, detektore, hemiju kondenzovanog […] Čitaj dalje »

Javni poziv Ministarstva nauke za stipendije za doktorska istraživanja

Javni poziv Ministarstva nauke za stipendije za doktorska istraživanja

Ministarstvo nauke podsjeća zainteresovane studente i mentore na Javni poziv za dodjelu stipendija za doktorska istraživanja na univerzitetima u Crnoj Gori u 2018 / 2019 godini. Cilj ovog Javnog poziva je jačanje ljudskih resursa za istraživanje, inovacije i konkurentnost, povećanje broja mladih istraživača na univerzitetima […] Čitaj dalje »

Pogledajte sve iz kategorije stipendije

Pratite nas na: