Istraživačka stanica Lovćen,  7-11. 03. 2012.   Zimska škola nauke

Istraživačka stanica Lovćen, 7-11. 03. 2012. Zimska škola nauke

Posted on Zimska škola nauke, Novosti

 

U organizaciji Prone – Fondacije za promovisanje nauke, od 7. do  11. marta ove godine  na Ivanovim Koritima radila je Istraživačka stanica Lovćen 2012. Polaznici, mladi talenti iz cijele Crne Gore, imali su priliku da upoznaju osnove naučnoistraživačkog rada, i to u oblasti fizike, matematike, energetike i elektronike, programiranja, biologije i hemije. Polaznici su dobili teme za istraživanje, koje su, uz savjete i pomoć mentora, obradili i tako prošli sve korake istraživačkog procesa – upoznavanje teme, pregled literature, formiranje i testiranje pretpostavki, osmišljavanje i izvođenje eksperimenta, definisanje novih pojmova, donošenja zaključaka, te konačno – pisanje i prezentacija rada.

Demistifikacija tunguske katastrofe; neinverzioni laseri; da li Mjesec postoji i kada ga ne gledamo; primjene Voronojevih dijagrama; sudoku i bojenje grafova; kvantna kriptografija; algoritmi za faktorizaciju; kompenzacija električne energije; mašine za jednosmernu struju; hemijske veze; tehnološki procesi proizvodnje sapuna; autohtone biljne vrste u Crnoj Gori; principi genetike – su neke od tema kojima se bave polaznici škole. To su: Tamara Milić, Nikola Potpara, Petar Tadić, Milica Dašić, Olja Krstović, Aleksandar Dobrašinović, Jovan Jovančević, Aleksandar Milatović, Janko Radulović, Sara Vukmir, Bojana Knežević, Luka Pajović i Vanja Kaljević.

Koordinator škole je Aleksandra Gogić, a mentori su Ivan Šupić, Nikola Milinković, Marko Andrijašević, Aleksandra Gogić, Jovan Adžić i Milutin Radonjić.

Pronin projekat „Istraživačka stanica Lovćen“ nastao je iz potrebe za značajnijim poboljšanjem nivoa naučne pismenosti učenika i stvaranja društvene svijesti koja bi podsticala kreativniji i inovativniji pristup u obrazovanju, posebno kod prirodnih nauka. Jedan od ciljeva je podizanje motivacije mladih talenata da se aktivnije posvete izučavanju fundamentalnih nauka i budu konkurentniji vršnjacima u svijetu.

Projekat „Istraživačke stanica Lovćen 2012“ podržala je Vladina komisija za raspodjelu sredstava od igara na sreću.

Prijatelji:
Ministarstvo nauke
Ministarstvo prosvjete i sporta