Konkurs za Pronine ljetnje škole

Konkurs za Pronine ljetnje škole

Posted on Ljetnja škola nauke, Planeta u tvojim rukama, Novosti

I ove godine Fondacija za promovisanje nauke – Prona organizuje dvije ljetnje škole: Ljetnju školu nauke i ljetnju školu “Planeta u tvojim rukama”.

Ljetnja škola nauke se tradicionalno, već deseti put, organizuje na Ivanovim Koritima od 15. do 20. avgusta.

Tokom prethodnih godina, naše ljetnje škole su pohađali najtalentovaniji srednjoškolci i osnovci Crne Gore. Među predavačima bili su mnogi domaći profesori, kao i gosti sa poznatih univerziteta i naučnih institucija, uključujući Kembridž, Oksford, Harvard, Rusku akademiju nauka, Univerzitet Lomonosov…

Ljetnja škola je otvorena za sve mlade ljude zainteresovane za prirodne nauke. Oblici eksperimentalnog, teorijskog i samostalnog rada omogućavaju im da budu u direktnom kontaktu sa naukom. Polaznici imaju priliku da pohađaju praktikume hemije, biologije, fizike, elektronike, astronomije, matematike, medicine…

Nedvojbeno, od vas očekujemo da radite dosta. Svaki dan ćete imati praktikume u trajanju od četiri sata, predavanja i  zadatke za samostalni rad.

U nauci nije dovoljno samo da Vi budete uspješni – potrebno je imati i uspješne prijatelje. Zato, biće  vremena i za druženje. Programom oba kampa na Lovćenu predviđena su i sportska takmičenja, planinarenje, izleti do plaža, kvizovi znanja, muzičke večeri, filmske projekcije i druge društvene aktivnosti.  Atmosferu koja vlada na Ljetnjim školama najbolje Vam mogu dočarati fotografije sa naše Fejsbuk stranice.

Ljetnja škola „Planeta u tvojim rukama“, koja će trajati od 12. do 15. avgusta, usmjerena je ka širenju svijesti o Crnoj Gori kao mogućem evropskom modelu održivog ekološkog razvoja. Učenici imaju priliku da se upoznaju sa izazovima u očuvanju životne sredine i biodiverziteta kao i  osnovama energetske efikasnosti i zelene energetike, arhitekture, proizvodnje organske hrane, klimatologije i elementima istraživačkog rada i različitim ekološkim aspektima današnjice.

Kroz predavanja, radionice, eksperimentalne praktikume, filmove, kvizove, aktivni samostalni rad i panel diskusije, talentovani učenici imaju priliku  da upoznaju izazove savremene nauke i osnove istraživačkog rada.

Uvjereni da svi izabrani učenici, svojim radom i uspjesima zaslužuju da budu polaznici, naše ljetnje škole su, uključujući hranu i smještaj, besplatne.

Da biste konkurisali za mjesto polaznika na Ljetnjoj školi nauke ili ljetnjoj školi “Planeta u tvojim rukama” potrebno je da:

1. Popunite aplikacioni formular
https://goo.gl/forms/no7KAW0PR8a10Al43

2. Pošaljete motivaciono pismo

3. Pošaljete preporuku nastavnika

4. Pošaljete dokaze o dostignućima navedenim u formularu i pismu (diplome, uvjerenja…).

Uputstvo za slanje navedenih dokumenata nalazi se na početnoj stranici formulara. Moguće se prijaviti samo za jednu školu.

Ukoliko imate pitanja u vezi sa školama ili prijavom, obratite se na mejl: konkurs@prona.org

Konkurs traje do 5. juna.