LJETNJA ŠKOLA NAUKE, 6-11. 8. 2018, Ivanova Korita

LJETNJA ŠKOLA NAUKE, 6-11. 8. 2018, Ivanova Korita

Posted on Ljetnja škola nauke

Smatrajući da razvoj, ekonomska moć i ukupni prosperitet zemlje sve više zavisi od naučne pismenosti mlade populacije, Fondacija za promovisanje nauke Prona organizuje XI Ljetnju školu nauke, 6-15. 8. 2018. na Ivanovim Koritima, koju pohađa 60 mladih istraživača, mladih talenata iz svih krajeva Crne Gore. Ljetnja škola nauke ohrabruje srednjoškolce da se posvete izučavanju fundamentalnih nauka. Kroz predavanja, radionice, panel diskusije, aktivni samostalni rad i eksperimentalne praktikume iz fizike, hemije, biologije, matematike, elektronike, programiranja, astronomije i medicine – polaznici kampa imaju priliku da upoznaju posljednja naučna i tehnološka dostignuća, kako bi razvili svoj kreativni potencijal i bili konkurentniji vršnjacima u svijetu.

Kroz ovaj istraživački kamp, koji se tradicionalno organizuje na Lovćenu, do je sada prošlo 600 mladih talenata uz učešće preko 300 predavača iz zemlje i svijeta, iz prestižnih naučnih centara – Harvarda, Lomonosova, Kembridža, Tokija, Karslruea, Stenforda, Bordoa, Vajsmana, Berklija, Oksforda. Među predavačima na ovogodišnjem kampu su i nekadašnji Pronini asistenti i polaznici, a sada istraživači i profesori na prestižnim svjetskim univerzitetima.

Polaznici kampa su odabrani na osnovu dosadašnjeg uspjeha u školi, motivacionog pisma i preporuka profesora. Kamp je besplatan za sve učenike.

 

Kamp na Lovćenu podiže društvenu svijest o važnosti obrazovanja i ulaganja u mlade ljude, ukazujući da je za malu zemlju kao što je Crna Gora, najbrži put razvoja na bazi kreativnosti, inovativnosti i znanja.

Fondacija Prona organizuje Ljetnju školu nauke uz podršku Ministarstva sporta i Ministarstva nauke. Prijatelji kampa su tradicionalno Skupština Crne Gore, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo odbrane, Univerzitet Crne Gore, Radio klub Podgorica i NP Lovćen.