Konkurs za Pronine ljetnje škole, ljeto 2018.

Konkurs za Pronine ljetnje škole, ljeto 2018.

Posted on Ljetnja škola nauke, Planeta u tvojim rukama, Novosti

 

I ove godine Fondacija za promovisanje nauke – Prona uz podršku Ministarstva sporta i Ministarstva nauke, organizuje dvije ljetnje škole: Ljetnju školu nauke i ljetnju školu “Planeta u tvojim rukama”.

Ljetnja škola nauke se tradicionalno, već jedanaesti put, organizuje na Ivanovim Koritima od 6. do 11. avgusta.

Tokom prethodnih godina, naše ljetnje škole su pohađali najtalentovaniji srednjoškolci i osnovci* Crne Gore. Među predavačima bili su mnogi domaći profesori, kao i gosti sa poznatih univerziteta i naučnih institucija, uključujući Kembridž, Oksford, Harvard, Rusku akademiju nauka, Univerzitet Lomonosov…

Ljetnja škola je otvorena za sve mlade ljude zainteresovane za prirodne nauke. Oblici eksperimentalnog, teorijskog i samostalnog rada omogućavaju im da budu u direktnom kontaktu sa naukom. Polaznici imaju priliku da pohađaju praktikume hemije, biologije, fizike, elektronike, računarstva i programiranja, astronomije, matematike i medicine.

Nedvojbeno, od vas očekujemo da radite dosta. Svaki dan ćete imati praktikume u trajanju od četiri sata, predavanja i zadatke za samostalni rad.

U nauci nije dovoljno samo da Vi budete uspješni – potrebno je imati i uspješne prijatelje. Zato, biće vremena i za druženje. Programom obije škole na Lovćenu predviđena su i sportska takmičenja, planinarenje, kvizovi znanja, muzičke večeri, filmske projekcije i druge društvene aktivnosti. Atmosferu koja vlada na Ljetnjim školama najbolje Vam mogu dočarati fotografije sa našeg sajta i Fejsbuk stranice.

Ljetnja škola „Planeta u tvojim rukama“, koja će trajati od 11. do 14. avgusta, usmjerena je ka širenju svijesti o Crnoj Gori kao mogućem evropskom modelu održivog ekološkog razvoja. Učenici imaju priliku da se upoznaju sa izazovima u očuvanju životne sredine i biodiverziteta kao i osnovama energetske efikasnosti i zelene energetike, arhitekture, proizvodnje organske hrane, klimatologije i elementima istraživačkog rada i različitim ekološkim aspektima današnjice.

Kroz predavanja, radionice, eksperimentalne praktikume, filmove, kvizove, aktivni samostalni rad i panel diskusije, talentovani učenici imaju priliku  da upoznaju izazove savremene nauke i osnove istraživačkog rada.

Uvjereni da svi izabrani učenici, svojim radom i uspjesima zaslužuju da budu polaznici, naše ljetnje škole su, uključujući hranu i smještaj, besplatne.

Da biste konkurisali za mjesto polaznika na Ljetnjoj školi nauke ili ljetnjoj školi “Planeta u tvojim rukama” potrebno je da:

1. Popunite aplikacioni formular

Aplikacioni Formular

2. Pošaljete motivaciono pismo

3. Pošaljete preporuku nastavnika

4. Pošaljete dokaze o dostignućima navedenim u formularu i pismu (diplome, uvjerenja…).

Uputstvo za slanje navedenih dokumenata nalazi se na početnoj stranici formulara. Moguće se prijaviti samo za jednu školu. Nakon uspješne prijave, kandidati koji prođu prvi krug izbora, mogu očekivati intervju.

Ukoliko imate pitanja u vezi sa školama ili prijavom, obratite se na mejl: konkurs@prona.org ili postavite pitanje u našoj Fejsbuk grupi: FB Grupa.

Konkurs traje do 5. juna.

*Učenici završnog razreda osnovne škole.