Lovćen i ove godine dom mladim naučnicima

Lovćen i ove godine dom mladim naučnicima

Posted on Zimska škola nauke, Novosti

U organizaciji Fondacije za promociju nauke – PRONA, po jedanaesti put, u periodu od 16. do 18. marta održala se Zimska škola nauke na Ivanovim Koritima. Na školi je učestvovalo 19 polaznika, talentovanih učenika srednjih škola iz svih krajeva Crne Gore. Polaznici su u protekla dva mjeseca dobili teme za istraživanje, koje su, uz savjete i pomoć mentora, obradili i tako prošli sve korake istraživačkog procesa – upoznavanje teme, pregled literature, formiranje i testiranje pretpostavki, osmišljavanje i izvođenje eksperimenata, definisanje novih pojmova, donošenja zaključaka, te konačno, pisanje i prezentacija rada.  Naši talentovani polaznici su pisali radove iz oblasti astronomije, hemije, biologije, matematike, fizike, medicine i elektronike, koje su nam na školi i predstavili, a teme su: Kofein – užitak, potreba ili navika?; Astronomske metode – poznanstvo prije susreta; Kako nastaje Alchajmerova bolest?; Daljinska kontrola vozila; Starenje jajnih ćelija – krioprezervacija kao rješenje; Citostatici – molekuli koji liječe; Molekulske korpe- paradigma modernom antidotu; Etanol- sudbina molekula koji nemaju svoj receptor; Fitohormoni- uloga giberelina u odgovoru na abiotički stres; Primjena molekularno-bioloških metoda u određivanju filogenetskih odnosa na primjeru kompleksa Salmo trutta; Fraktali i Kantorov skup; Misija Rozeta; Disocijacija uređenosti srčanog i respiratornog ritma kod ljudi sa atrijalnom fibrilacijom; Određivanje dielektrične konstante vakuma; Frank-Hercov eksperiment; Daljinska kontrola vozila.

Takođe, na kampu je Kapetan Jovica Mijušković održao predavanje o Vojsci Crne Gore i kampovima za mlade u okviru projekta Naučno obrazovanje mladih za Vojsku Crne Gore XXI vijeka.

Utisci o školi:

Milica Vušanović – Prvi put sam prisustvovala Proninoj zimskoj školi nauke, i moram reći da je za prvi put opravdala sva moja ocekivanja. Imala sam tu čast da izlazem svoj naučni rad ali i da slušam druge i ucim od njih. Stekla sam nova prijateljstva i imala priliku da osjetim čar nauke i zadovoljstvo bavljenja njome. Izuzetno mi je drago sto sam odabrana kao polaznica jer sam sada bogatija za jedno predivno iskustvo, koje nikada necu zaboraviti

Aleksandar Kartal – Zimska škola nauke za mene predstavlja veliko iskustvo. Ona mi je pružila šansu za proširenje vidika i učenja nečeg novog, što se ne može naučiti svakodnevno u školi.
Ovo mi je četvrta Pronina škola koju sam pohađao. Na njoj sam odbranio rad na temu – Kako nastaje Alchajmerova bolest? Tokom svih ovih škola sklopio sam neka nova prijateljstva koja će, nadam se, dugo trajati. Poznanstvo sa ljudima koji su zainteresovani za istu oblast kao i vi pruža vam šansu da razmijenite mišljenja i naučite nešto novo. Ali poznanstva sa ljudima iz različitih oblasti, vode vas korak dalje. Ona vam omogućavaju da objedinite znanja iz više nauka i da tako steknete širu i bolju sliku onoga čime se bavite.

Sve navedeno je u stvari i ideja Proninih kampova: da kroz druženje i istraživanje pomjeramo granice svog znanja. Stoga, preporučio bih Pronine kampove svim učenicima, kako u Crnoj Gori, tako i van nje.

Vladimir Grujić – Imao sam tu čast da budem polaznik nekoliko projekata koje je organizovala PRONA. Za svaki od njih imam samo riječi hvale i zaista ne mogu pronaći ni jednu jedinu zamjerku. Kakvu god da riječ upotrijebim, biće i suviše skromna da opiše bilo šta u vezi sa Pronom.

Pocecu od društva. Nigdje se nijesam osijecao prijatnije i prihvacenije. Sama pomisao da sam izabran od toliko inteligentnih, radnih, dobrih učenika Crne Gore, čini me jako ponosnim. Kada čujem za uspjehe svojih vrsnjaka, svojih kolega, drugova i drugarica koji su najblaže rečeno nevjerovatni, želim da budem stalno u njihovom društvu. Svako želi biti u drustvu pametnih i obrazovanih ljudi, a Ivanova Korita su upravo pravo mjesto za to. Kada se uz učenike, dodaju još i asisistenti, organizatori i profesori, nastaje atmosfera u kojoj svako uživa. Naši asistenti su vrsni poznavaoci oblasti koje još izučavaju, a još su bili prije samo par godina u klupama u kojima mi sjedimo sada, pa dobro znaju kako je to biti polaznik škole i kako da učine boravak u njoj sto prijatnijim. Uvijek su spremni da pomognu i posavjetuju u bilo kojoj situaciji. Organizatori su tu da se postaraju da sve teče glatko i da upravo mi nemamo ni jednu zamjerku. Profesori, oni su najbolji od najboljih, željni da prenesu svoja ogromna znanja na nas i da odgovore na bilo koje naše pitanje. Kada se sve spoji nastaju radovi vrijedni ponosa i uspomene vrijedne sjećanja.

XI Zimsku školu nauke Fondacija PRONA organizovala je uz podršku Ministarstva odbrane i Ministarstva nauke, a prijatelji kampa su Ministarstvo prosvjete i Q-tek.