Na Novom Zelandu pronađen fosil džinovskog slepog miša

Na Novom Zelandu pronađen fosil džinovskog slepog miša

Posted on Naučne Novosti

Na Novom Zelandu pronađeni su fosilni ostaci džinovskog slijepog miša koji je na tim prostorima živio prije više miliona godina, a koji je bio tri puta veći od svog današnjeg potomka i, osim što je letio, mogao je da hoda po zemlji na četiri šape i kopa u potrazi za hranom – biljkama i sitnim kičmenjacima.

Ostaci koje je pronašao međunarodni tim naučnika pripadaju porodici slijepih miševa koji su nekada živeli u južnim dijelovima Australije, Novog Zelanda, Južne Amerike, a možda i Antarktika, izjavila je Sju Hand sa Univerziteta Novog Južnog Velsa, autorka studije objavljene u časopisu Naučni izveštaji, prenose francuski mediji.

Zubi i kosti ove životinje otkriveni su u blizini Sent Batana, u središtu Južnog ostrva Novog Zelanda, na lokaciji na kojoj istraživači rade već 16 godina.

„Njeni specifični zubi i veličina njenog tela pokazuju da je imala drugačiji režim ishrane nego današnji slijepi miševi, odnosno da je mogla da jede biljke, ali i sitne kičmenjake, što više podsjeća na način ishrane nekih od njenih južnoameričkih rođaka. To se više ne može vidjeti na prostorima Australije i Azije“, kaže Hand.

Životinja je nazvana Vulcanops jennyworthyae, prema Dženi Vorti – naučnici koja je pronašla njen fosil – i Vulkanu, rimskom bogu vulkana i vatre, što upućuje i na tektonski karakter Novog Zelanda. “Ova neobična životinja spada u najčudnije fosile koji su ikada pronađeni“, rekao je Alan Tenison, novozelandski član tima, koji čine i australijski, britanski i američki naučnici.

Kako je objasnio, ova nova vrsta slijepog miša srodna je kratkorepom sijlepom mišu sa Novog Zelanda, iščezlim australijskim vrstama i američkim „vampirima“, što govori da su slijepi miševi koji su nekada živjeli na kopnu bili rasprostranjeniji.

Na istoj novozelandskoj lokaciji pronađene su i druge vrste životinje kakvih danas nema, kao što su ptice koje ne lete, žabe, papagaji, golubovi, kornjače i krokodili.