NAUKA U POKRETU  3-11. maj 2012 – Berane, Andrijevica, Plav, Rožaje, Ulcinj

NAUKA U POKRETU 3-11. maj 2012 – Berane, Andrijevica, Plav, Rožaje, Ulcinj

Posted on Nauka u pokretu, Novosti

Polazeći od stava da je nauka za svakog, a ne samo za talente, Fondacija za promovisanje nauke PRONA u saradnji sa GIZ (Energetska turneja), i u partnerstvu sa Ministarstvom prosvjete i sporta i Ministarstvom nauke, i ove godine je realizovala projekat Nauka u pokretu. U Gimnaziji „Panto Mališić“ u Beranama, 3. maja, pomoćnik ministra nauke Darko Petrušić zvanično je otvorio manifestaciju Nauka u pokretu.

Na završnom danu manifestacije Nauka u pokretu, koja se održala 11. maja u Srednjoj mješovitoj školi ”Bratstvo jedinstvo” u Ulcinju, prisutnima se obratila ministrica nauke Sanja Vlahović.

Ministrica Vlahović je pozdravila veliki broj prisutnih srednjoškolaca i njihovih profesora i tom prilikom istakla važnost nauke i istraživanja u njihovom daljem obrazovanju i odrastanju, s obzirom na sveopštu prisutnost nauke u svim sferama. “Upravo je nauka ta koja daje odgovore na gotovo sva pitanja, počev od onih najprostijih do onih najsloženijih”, istakla je ministrica Vlahović, ukazujući na to da nauke i te kako može biti zanimljiva kroz različite eksperimente, predavanja, radionice.

 Program projekta Nauka u pokretu koji se sastoji od eksperimenata, predavanja i video prezentacija, osmišljen je sa ciljem da kako mlade, tako i cjelokupnu populaciju, zainteresuje za istraživački rad, da ukaže na primjenljivost nauke u svakodnevnom životu, kao i da mladima otvori perspektive za dalji profesionalni razvoj. Cilj ovog projekta je dostizanje visokih standarda naučne pismenosti mladih u Crnoj Gori.

Predavanja: Nauka – zanimljiva i korisna (prof. dr Nevenka Antović), Zašto je trava zelena, a nebo plavo? (prof. dr Jovan Mirković), prezentacije  eksperimenata: ljepota stvaranja, fizika –  uradi sam, magični svijet hemije, biologija – kroz svakodnevnu igru, Film o astronomiji, prezentacije – Nauka i umjetnost, itd.

ove godine, sa početkom u 11:00, u

  • Beranama, Gimnazija „Panto Mališić“, 3. maja
  • Andrijevici, Srednja mješovita škola, 4. maja
  • Plavu, Srednja mješovita škola, 4. maja
  • Rožajama, Gimnazija „30. septembar“, 5. maja
  • Ulcinju, Srednja mješovita škola, 11. maja

Projekat je podržala Vladina komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.