Održano predavanje Astronomskog kluba Prone u Osnovnoj školi “Sutjeska”

Održano predavanje Astronomskog kluba Prone u Osnovnoj školi “Sutjeska”

Posted on Astronomski klub, Novosti
U cilju obilježavanja Svjetskog dana nauke 10. novembra, astronom Valentina Komarova i polaznici Astronomskog kluba Prone Jasna Zeković  i Marko Vuksanović, odazvali su se na poziv nastavnice fizike u Osnovnoj školi “Sutjeska” Biljane Stojkanović i održali niz kratkih predavanja iz oblasti astronomije.
Učenici završnih razreda ove škole upoznali su se sa aktivnostima Fondacije Prona, a imali su i priliku da čuju nešto više o  Astronomskom klubu, astronomiji kao nauci, metodama koje se u njoj koriste,  da posmatrajući brojne fotografije opservatorija raznih država,  te steknu bolju sliku o tome kako izgleda život savremenog astronoma.
Profesorica Valentina Komarova je u okviru predavanja govorila o opservatorijama u svijetu,  dok je polaznik Marko Vuksanović  učenicima približio praktikum i vježbe rađene na Ljetnjoj školi nauke na Lovćenu, pri čemu se posebno osvrnuo na predavanje Camera obscura.
Na predavanjima je bilo riječi i o Sunčevom sistemu i istorijskom pregledu razvoja čovjekove predstave o njemu, ali i o udaljenim objektima kosmosa, crnim rupama, gdje su đaci  aktivno učestvovali, odgovarajući na razna logička pitanja, iskazujući svoja znanja, mišljenja i iznoseći pretpostavke.
Zarad dobijanja bolje predstave o tome da se za nauku mogu interesovati i prije sticanja diplome i zvanja, predstavljena su im i lična iskustva polaznika u traženju informacija. U tom smislu, polaznica Jasna Zeković je govorila o opreznosti potrebnoj pri online učenju o ovom problemu, neophodnoj obazrivosti pri korišćenju popularne literature u svrhu proučavanja astronomskih problema, ali se osvrnula i na to kako se posmatrao Mjesec prije upotrebe teleskopa i sa kakvim se iyayovima mogu susresti ukoliko se počnu baviti astronomskim posmatranjima i astronomijom uopšte.
Učenici su ovom prilikom pozvani  da slobodno iskažu svoja interesovanja, što se pokazalo kao uspješno, jer su se đaci odvažili da pokažu rezultat nekih svojih posmatranja.

Takođe, učenicima je predloženo  da kao ponosni amateri fotografišu pojavu Super-Mjeseca vidljivu u noći između 13. i 14. novembra, i pošalju ih Astronomskom klubu.