Otvoren Japanski ugao u Podgorici

Otvoren Japanski ugao u Podgorici

Posted on Japanski ugao, Novosti

Informativno-kulturni centar Japanski ugao otvoren je juče u Podgorici.

Svečanosti su prisustvovali ambasador Japana Đuići Takahara i ambasador Crne Gore u Japanu Jovan Mirković.

Takahara je izrazio zadovoljstvo što od sada postoji mjesto na kome će zainteresovani moći da saznaju više o Japanu. U znak podrške radu Japanskog ugla u Podgorici, on je centru uručio 80 knjiga, iz različitih oblasti, vezanih za Japan.

“Nadam se da će čitajući ove knjige građani Crne Gore produbiti razumijevanje o našoj zemlji”, rekao je Takahara i dodao da će se ambasada Japna i dalje truditi da unapređuje odnose sa našom zemljom.

Mirković je izjavio da otvaranje centra predstavlja korak ka jačanju saradnje sa Japanom, te da Crna Gora može od ove zemlje mnogo naučiti.

“Od Japana se može učiti kako biti organizovan, inovativan i globalno konkurentan, a istovremeno i kako sačuvati tradicionalne vrijednosti – kako se mijenjati, a ostati svoj. Zato svaka razmjena studenata, mladih istrživača, inženjera, lljekara, umjetnika i drugih stvaralaca, kao i tehnologija i kulturnog stvaralaštva – uključujući ekološka iskustva, biće za nas od velikog dugoročnog interesa”, izjavio je Mirković.

Cilj centra biće zbližavanje crnogorske i japanske kulture, a predviđeno je organizovanje javnih događaja poput projekcija japanskih filmova, radionica origamija, ikebane, kursevi japanskog jezika, izložbe, predstave…

Japanski ugao se nalazi u  Studentskoj ulici br. 10/29

Prilog RTCG pogledajte na sljedećem linku:

http://www.rtcg.me/kultura/pozoriste/168927/u-podgorici-otvoren-japanski-ugao.html