Počela X Ljetnja škola nauke na Lovćenu

Počela X Ljetnja škola nauke na Lovćenu

Posted on Ljetnja škola nauke, Planeta u tvojim rukama, Novosti

Na Ivanovim Koritima 15. 8. 2017, počela je jubilarna, X Ljetnja škola nauke. Školu je otvorio je predsjednik Skupštine Crne Gore, gospodin Ivan Brajović.

U organizaciji Fondacije za promovisanje nauke – Prona, i ove godine 70 talentovanih učenika i studenata ima priliku da kroz predavanja, radionice, eksperimentalne praktikume, aktivni samostalni rad i panel diskusije, upoznaju izazove savremene nauke i tehnologije i osnove istraživačkog rada. Polaznici, odabrani na osnovu dosadašnjih uspjeha, motivacionog pisma i preporuka profesora, boraviće na Ivanovim koritima do 20. avgusta.

Ova škola, kroz koju je tokom posljednjih deset godina, već prošlo 500 mladih talenata, uz učešće preko 300 predavača iz zemlje i svijeta, unapređuje naučnu pismenost mlade populacije, osnažuje mlade da se posvete aktivnom izučavanju fundamentalnih nauka i inženjeringu i doprinosi da budu konkurentniji vršnjacima u svijetu.

Kamp na Lovćenu podiže i društvenu svijest o važnosti obrazovanja i ulaganja u mlade ljude, ukazujući da je za malu zemlju kao što je Crna Gora, najbrži put razvoja na bazi kreativnosti, inovativnosti i znanja.

Predavanja će držati 40 istaknutih profesora i naučnika iz zemlje i svijeta – SAD, Japana, Holandije, Italije, Rusije, Velike Britanije, Finske, Južne Koreje..

Kako zračenje dezinfikuje vodu; Metaboliti iz ljekovitih biljaka; Patnje materijala; Mitovi o vještačkoj inteligenciji; Arterijska hipertenzija; Jezik, logika, matematika; Slobodni radikali u nama i oko nas; Upotreba i zloupotreba hemije; Pokretač molekulskih mašina; Kakvim mi vidimo svemir, a kakav on jeste zaista? Religija i etika; Kojom brzinom mozak zaista obrađuje informacije; Zašto smo podložni virusu gripa?- su samo neke od tema u programu kampa.

Za sve učesnike, talentovane mlade istraživače, kampovi su besplatni, pri čemu su svi predavači, koordinatori i asistenti angažovani pro bono.

Fondacija Prona, kampove organizuje uz podršku Skupštine Crne Gore, Ministarstva prosvjete.
Prijatelji kampa su i Ministarstvo odbrane, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo nauke, kao i KfW Banka, Radio klub Podgorica, giz i NP Lovćen.

Otvaranje Ljetnje škole nauke na Ivanovim koritima

Govor predsjednika Skupštine – Ivanova korita

Pokrovitelji i prijatelji

Pokrovitelji-i-prijatelji-X-ljetnja-skola-nauke

 

kontakt: info@prona.org
koordinatori:
Milovan Roganović, 068693670, e-mail: milovan.roganovic@prona.org
Đorđije Bošković, 067314598, e-mail: djordje.boskovic@prona.org