XI Istraživačka stanica „Lovćen“

XI Istraživačka stanica „Lovćen“

Posted on Ljetnja škola nauke, Novosti

 

U organizaciji Fondacije za promovisanje nauke PRONA, na Ivanovim Koritima 6. 11. 2018, počela je  XI Istraživačka stanica “Lovćen”, koja se sastoji iz dva dijela – Ljetnje škole nauke (6-11. avgust) i istraživačkog kampa Planeta u tvojim rukama (11-14. avgust). Centralna svečana prezentacija oba kampa biće održana u subotu, 11. avgusta 2018. na Ivanovim Koritima sa početkom u 14 časova.

Kroz istraživački kamp koji se tradicionalno organizuje na Lovćenu, do je sada prošlo 600 mladih talenata uz učešće preko 300 predavača iz zemlje i svijeta, iz prestižnih naučnih centara – Harvarda, Lomonosova, Kembridža, Tokija, Karslruea, Stenforda, Vajsmana, Berklija, Oksforda… Kamp je besplatan za sve učenike, a predavači, asistenti i aktivisti su angažovani pro bono.

Istraživčka stanica „Lovćen“ unaprjeđuje naučnu pismenost mlade populacije, osnažuje mlade da se posvete aktivnom izučavanju fundamentalnih nauka i inženjeringu i doprinosi da budu konkurentniji vršnjacima u svijetu. Najbolji učenici iz svih krajeva Crne Gore imaju priliku da kroz predavanja, radionice, eksperimentalne praktikume, aktivni samostalni rad, kvizove, dokumentarne filmove, panel diskusije, izlete i različite društvene aktivnosti, upoznaju izazove savremene nauke i tehnologije i osnove istraživačkog rada.

Kamp na Lovćenu podiže i društvenu svijest o važnosti obrazovanja i ulaganja u mlade ljude, ukazujući da je za malu zemlju kao što je Crna Gora, najbrži put razvoja na bazi kreativnosti, inovativnosti i znanja. Na ovogodišnjoj Ljetnjoj školi nauke predavanja će držati 30 istaknutih profesora i naučnika iz zemlje i svijeta – Belgije, Južne Koreje, Srbije, Brazila, Poljske, Švedske, Holandije i Ujedinjenog Kraljevstva. Prvi put, u okviru Škole biće organizovan i seminar ,,Koherentne kvantne tehnologije na nanoskali’’ koji će okupiti eminentne stručnjake iz oblasti nanotehnologija. Takođe, prvi put biće održan i Omladinski naučni forum i dijalog u formi omladinskog parlamenta o unaprijeđenju inovacionog i tehnološkog razvoja zemlje, na kom će se diskutovati i učešće mladih u traganju za mjestom i putevima razvoja Crne Gore, kao i potreba donošenja odluka zasnovanih na znanju i problemi i izazovi sa kojima se suočavaju mladi istraživači.

Antimaterija, Kvantni kompjuteri, Izazovi inženjerstva, Sociofizika, Moć hemije, Antička DNK, Maligne transformacije, Metali u hrani, Solarne ćelije, Zapisano u zvijezdama; Matematika i šah; Neurobiohemija i aktivnost mozga; Oksidativni stres, Green ICT, Zašto je Zemlja okrugla, trava zelena, nebo plavo a more slano? Fizika košarke i fudbala, Nauka i etika – samo su neke od tema ovogodišnje Ljetnje škole nauke.

Istraživački kamp Planeta u tvojim rukama usmjeren je ka širenju svijesti o Crnoj Gori kao mogućem evropskom modelu održivog ekološkog razvoja. Učenici imaju priliku da upoznaju izazove u očuvanju životne sredine i biodiverziteta kao i osnove energetske efikasnosti, zelene energetike i arhitekture, alternativnih izvora energije, klimatologije, uloge šuma i različitih ekoloških aspekata današnjice.

Istraživačku stanicu “Lovćen”, Fondacija PRONA organizuje uz podršku Skupštine Crne Gore, Ministarstva sporta, Ministarstva nauke, Ministarstva ekonomije, Univerziteta Crne Gore, Kfw banke, Ministarstva prosvjete i Radio kluba “Podgorica”.

Izvor: https://prona.me

Kontakt: 068-693-670, 020-220-615; info@prona.org