Povodom DANA PLANETE ZEMLJE

Povodom DANA PLANETE ZEMLJE

Posted on Planeta u tvojim rukama, Novosti

Ljetnja škola o klimatskim promjenama Planeta u tvojim rukama, 3-7. 07. 2012, Ivanova Korita

22. april – svjetski Dan Planete Zemlje, službeno se obilježava u cijelom svijetu raznim aktivnostima, performansima i radionicama od 1992. godine kada je na konferenciji UN-a o zaštiti životne sredine u Brazilu, predstavljen dugoročni program zaštite životne sredine i održivog razvoja. Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi put je predstavio ideju obilježavanja “Dana Zemlje”. Naziv Earth day prvi put je upotrijebljen 21. marta kada je gradonačelnik San Franciska Joseph Alioto 1969. godine, odlučio da se u gradu proslavi taj dan kao Dan Planete Zemlje. „Neka budu samo mirni i veseli Dani Zemlje u budućnosti za naš lijepi vasionski brod Zemlja, koja nastavlja da se okreće i kruži u hladnoj vasioni sa njenim toplim i lomljivim tovarom vedrog života.“ – Sekretar Ujedinjenih nacija, U-Tant 21. mart 1971 godine.
Na ovaj dan, bar na trenutak bi trebalo zastati i razmisliti na koje sve načine svjesno ili nesvjesno zagađujemo životnu sredinu. Čuvanje stabilne i zdrave životne sredine je jedini način da sačuvamo nas i potomke, jer nam samo stabilni i zdravi ekosistemi mogu garantovati budućnost.

PRONA i GIZ – Nemačka Vladina agencija za tehničku saradnju u Crnoj Gori i ove godine organizuju Ljetnju školu o klimatskim promjenama „Planeta u tvojim rukama“. Škola će imati za cilj podizanje svijesti o klimatskim promjenama i važnosti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora enegije i održivog razvoja

Škola će se održati na Ivanovim Koritima, od 3. do 7.jula 2012 godine.
Prijave za učešće poslati na: info@prona.org.