Predavanje: SPORT I JAPANSKA KULTURA

Predavanje: SPORT I JAPANSKA KULTURA

Posted on Japanski ugao

U utorak, 17.oktobra sa početkom u 20:30h u multimedijalnoj sali Kulturno Informativnog Centra Budo Tomović održaće se predavanje gospodina Kan Aoyagi-a na temu “Sport i japanska kultura”.

Kan Aoyagi je istaknuti sportista, dugogodišnji lider vaterpolo reprezentacije, profesor Univerziteta u Nigati. Ovom prilikom, gospodin Aoyagi će nam govoriti o svijetu rekreacije i posvećenosti, ujedno i umjetnosti, disciplini, i načinu života uopšte, prožetim dubokim emocijama, stalnim mentalnim proračunom i ogromnim fizičkim naporima.

Široki savremeni sportski pejzaž Japana uključuje autohtone sportove koji su značajno preoblikovani iz premodernih seoskih praksi i hramskih rituala (kao što je sumo rvanje), od aristokratskih poteza (kao što je streljaštvo) i iz ratnih vježbi (kao što je kendo). Podjednako istaknuti u savremenom Japanu su sportovi koji su uvedeni sa Zapada, ponekad u njihovoj izvornoj formi, a ponekad upečatljivo odomaćeni i reformisani (kao što su biciklizam, planinarenje, bejzbol, vaterpolo i fudbal).

Događaj organizuje Japanski ugao u saradnji sa JICA alumni Montenegro i KIC-om Budo Tomović.