Pronin mini festival energetske efikasnosti danas u Nikšiću

Pronin mini festival energetske efikasnosti danas u Nikšiću

Posted on Novosti

Sa ciljem da se istakne značaj energetske efikasnosti povezujući privredni i stručni sektor, kao i građane u Opštini Nikšić, Fondacija za promovisanje nauke Prona sjutra organizuje mini festival enegetske efikasnosti.

Na ovom festivalu, publici će biti demonstrirani principi energetske efikasnosti, alternativnih obnovljivih izvora energije, kao i efekat staklene bašte i klimatskih promjena, a primarno je posvećen učenicima kao eksperimentalna potvrda fizičkih fenomena, a široj publici biće predstavljene posljednje tehnologije u toj oblasti.

Festival energetske efikasnosti Prona organizuje u okviru projekta Eko-Energetski kutak Nikšića Solaris, koji je podržao Fond za aktivno građanstvo – fAKT.

Ovaj projekat koji se realizuje u okviru IPC Tehnopolis, omogućava aktivno uključivanje lokalne zajednice u rješavanje problema klimatskih promjena i očuvanja životne sredine povećanjem energetske efikasnosti, prvenstveno u sektoru domaćinstava i sektoru usluga. Eko-centar Solaris je spona između lokalne zajednice sa energetskim menadžmentom lokalnih samouprava, privrednih subjekata koji se bave uslugama u oblasti energetske efikasnosti i građana koji bi na ovaj način bili upoznati sa institucionalno regulativnim okvirom, primjerima dobre prakse u Crnoj Gori i mogućnostima ušteda energije.

Projektom je predviđena serija tematskih javnih debata, skupova, koji okupljaju eminentne stručnjake iz oblasti, energetske menadžere lokalnih samouprava, lokalne kompanije i građane.

Festival počinje u 10 sati, dok poseban program namijenjen učenicima počinje u podne.