Samoobnovljivo staklo

Samoobnovljivo staklo

Posted on Naučne Novosti, Novosti

Najnoviji pronalazak mogao bi da produži rok trajanja brojnih predmeta izrađenih od stakla.

Japanski naučnik slučajno je otkrio novi tip stakla koje može da se popravi jednostavnim pritiskanjem slomljenih djelova zajedno, ali  će biti potrebnosačekati još nekoliko godina prije nego se ta inovacija nametne u industriji.

Ju Janagisava, naučnik s univerziteta u Tokiju, rekao je da je slučajno otkrio novi materijal dok je proučavao lijepkove sposobne za djelovanje na vlažnim površinama.

U laboratorijskom eksperimentu, 33-godišnji Janagisava lomi na pola mali komad stakla u sopstvenoj proizvodnji. Pritiska potom dva dela jedan uz drugi tokom 30 sekundi na sobnoj temperaturi prijje nego što se dogodi “čudo”: staklo je ponovno u jednom komadu.

To organsko staklo, slično akrilskom staklu, proizvodi se iz kombinacije polimera, polietera i tioureje ili tiokarbamida, čija hidrogena povezanost daje staklu samoobnavljajuću sposobnost, pokazao je eksperiment.

Drugi naučnici pokazali su slična svojstva s kaučukom ili gelom, ali je japanski istraživač prvi koji je do njih došao s jednim tipom stakla, a da ga nije morao prethodno otopiti.

Ova inovacija bi mogla da omogući udvostručen ili čak utrostručen rok trajanja brojnih predmeta od stakla, poput automobilskog vjetrobranskog stakla ili građevinskog materijala.