Završen šesti festival “Nauka u pokretu” 2016

Završen šesti festival “Nauka u pokretu” 2016

Posted on Nauka u pokretu, Novosti

U organizaciji Fondacije Prona, šesti put zaredom održan je putujući festival nauke. Slaveći nauku na neobičan i zabavan način, karavan je posjetio srednje škole u Bijelom Polju, Mojkovcu, Kolašinu, Herceg Novom i Kotoru.

Više od 6000 srednjoškolaca vidjelo je eksperimente i prezentacije iz oblasti fizike, hemije i biologije koji ukazuju na primjenljivost nauke u svakodnevnom životu. Nauka u pokretu razbija stereotipe o prirodnim nakama kao komplikovanim i dosadnim i ohrabruje učenike za naučno-istraživačku karijeru.

Mladi naučnici iz Fondacije za promovisanje nauke pripremili su na desetine interesantnih eksperimenata, koje srednjoškolci u konvencionalnoj nastavi nemaju priliku da vide. Neke jednostavnije su učenici i sami ponavljali uz nadzor predavača. Projekat je zainteresovao i širu populaciju; nastavnike kojima je dao inspiraciju za praktičnu nastavu, ali i radoznale ljude, zaljubljenike u nauku.

Mnogi učenici su prvi put vidjeli naučni eksperiment, te su prokomentarisali da bi možda više voljeli matematiku, fiziku ili hemiju, da im je predstavljena ovako praktično i zanimljivo. Upoznavanjem mladih sa naukom na originalan način, stvaraju se uslovi za naučno-tehnološki razvoj cjelokupnog društva.

Mini festival Nauka u pokretu odgovara na nedostatak naučnopopularnih programa u Crnoj Gori i pomaže dostizanju viših standarda naučne pismenosti mladih. S početkom nove školske godine, naučni karavan nastavlja obilazak i drugih gradova širom zemlje.

Projekat je finansijski podržala Komisija za dodjelu dijela prihoda od igara na sreću, a partneri su Ministarstvo nauke, Ministarstvo prosvjete i Radio klub Podgorica.