Završena ljetnja škola nauke za talente

Završena ljetnja škola nauke za talente

Posted on Ljetnja škola nauke, Planeta u tvojim rukama, Novosti

U organizaciji Fondacije za promovisanje nauke – Prona, i ove godine 50 talentovanih učenika iz svih krajeva Crne Gore imalo je priliku da čuje o izazovima savremene nauke i upozna se s osnovama istraživačkog rada.

Djeca, koja su odabrana na osnovu dosadašnjih uspjeha, motivacionog pisma i preporuka profesora, boravila su na Ivanovim koritima od 13 – 21. avgusta, a više desetina profesora iz zemlje i svijeta  održalo je predavanja.

S obzirom na to da se prirodne nauke najbolje uče upravo na praktičnim primjerima, ovaj kamp je učenicima osim predavanja, pružio radionice, eksperimentalne praktikume i mogućnost za aktivni samostalni rad. Kao i prethodnih godina, kamp je bio podijeljen na dva dijela, najprije istraživački kamp ,,Planeta u tvojim rukama’’ u periodu od 13. do 16. avgusta, a zatim „Ljetnja škola nauke“ do 21. avgusta.

Škola  „Planeta u tvojim rukama“, tradicionalno je usmjerena ka širenju svijesti o Crnoj Gori kao mogućem evropskom modelu održivog ekološkog razvoja. Učenici su imali priliku da se u toku trajanja kampa upoznaju sa izazovima u očuvanju životne sredine i biodiverziteta kao i osnovama energetske efikasnosti i zelene energetike, arhitekture, proizvodnje organske hrane, klimatologije i elementima istraživačkog rada kao i različitim ekološkim aspektima današnjice.

Ljetnja škola nauke nastala je prije devet godina u uvjerenju da se kroz rad sa talentima i saradnju sa naučnicima iz svjetskih naučnih centara doprinosi razvoju Crne Gore. Stoga, kampom se teže ohrabriti najbolji srednjoškolci da karijere posvete izučavanju fundamentalnih nauka. Takođe, podiže se društvena svijest o važnosti ulaganja u mlade ljude kao i važnosti unaprijeđivanja znanja opšte populacije o prirodnim naukama.