Zimska škola za mlade istraživače u Istraživačkoj stanici Lovćen na Ivanovim Koritima, od 7. do 10. marta

Zimska škola za mlade istraživače u Istraživačkoj stanici Lovćen na Ivanovim Koritima, od 7. do 10. marta

Posted on Zimska škola nauke, Novosti

U organizaciji Prone – Fondacije za promovisanje nauke, od 7. do  10. marta 2014, na Ivanovim Koritima biće održana Šesta zimska škola nauke, Istraživačka stanica Lovćen. Školu  pohađa 17 talentovanih srednjoškolaca iz raznih krajeva Crne Gore, ujedno i uspješnih polaznika Ljetnje škole nauke 2013.  Polaznici su proteklih mjeseci  dobili teme za istraživanje iz oblasti fizike, matematike, hemije i biologije-medicine, i uz savjete i pomoć mentora, obradili i prošli sve korake istraživačkog procesa – upoznavanje teme, formulisanje pretpostavki, koncipiranje i realizovanje eksperimenta, obrada rezultata i donošenja zaključaka, i konačno – pisanje i prezentacija rada.  „Magla i svjetlosni efekti koje izaziva“, „Sintisajzer i eksperimenti sa zvukom“ , „Identifikacija i statistika raspada Z-bozona“, „Denova invarijanta“, „Molekul vode, jednostavan ili ne?”,“Chlamydophila pneumoniae kao etiološki faktor u razvoju ateroskleroze”, „Polarizacija i deformacija jona“, „Fotohemija: primjena fizičkih fenomena u sintezi organskih molekula“ – samo su neki od radova koje će polaznici posljednjeg dana škole prezentovati pred svojim drugovima, mentorima i profesorima.

Mladi istraživači će na Zimskoj školi dovršiti svoje istraživačke radove i ujedno imati priliku da učestvuju u diskusijama o odabranim aktuelnim problemima i dostignućima nauke.
Polaznici škole su: Maja Kuzmanović, Nikola Minić, Jelena Lalić, Anđela Gazdić, Aleksandra Milić, Luka Glomazić, Božo Knežević, Maja Milošević, Đorđije Bošković, Ana Čolović, Jelena Ljubojević, Milica Dašić, Jasna Zeković, Andrija Rašović, Rade Dačević, Slavica Čavić.
Koordinator škole je Jelena Vučinić, a mentori su: Ivan Šupić, Nikola Milinković, Marko Petrić, Vladimir Pejović, Nikola Potpara, Miljan Bigović, Žana Sošić, Jovan Adžić.

Pronin projekat „Istraživačka stanica Lovćen“ nastao je iz potrebe za podsticanjem kreativnijeg i inovativnijeg pristupa u obrazovanju. Jedan od ciljeva je dostizanje višeg nivoa naučne pismenosti mladih u Crnoj Gori i jačanje istraživačkih sposobnosti najuspješnijih učenika kako bi bili konkurentniji vršnjacima u svijetu.
Donator „Istraživačke stanice Lovćen“ je Vladina komisija za raspodjelu dijela sredstava od igara na sreću, a prijatelji stanice su Ministarstvo odbrane i Ministarstvo nauke.

Kontakt: Jelena Vučinić
067 558 305
drjelena989@gmail.com
info@prona.org

DSC05712

PRONA Zimska skola nauke 2014