Obuka za nastavnike o multidisciplinarnom pristupu učenju

Obuka za nastavnike o multidisciplinarnom pristupu učenju

Posted on Naučni karavan ka EU, Seminari i tribine, Novosti

Fondacija za promovisanje nauke – PRONA od marta mjeseca realizuje projekat Naučni karavan ka EU – Unapređenje naučne pismenosti mladih Crne Gore. Projekat je podržan kroz program „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji sprovode Centar za građansko obrazovanje (CGO), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Cilj projekta je doprinos promociji nauke, širenju naučne kulure i naučne pismenosti kao i vrijednosti nauke za postizanje evropskih i globalnih ciljeva održivog razvoja.

Tokom maja i juna mjeseca održane su dvije dvodnevne obuke za nastavnike prirodnih nauka (biologije, hemije i fizike) iz centralne i sjeverne regije Crne Gore, na kojima se razgovaralo o STEM pristupu u formalnom obrazovanju. Tokom obuka nastavnici/ce su radili/le na usavršavanju inovativne ISBE obrazovne metode, korišćenju digitalnih alata u nastavi i učenje kroz eksperimentalni prikaz.

 STEM metoda je široko zastupljena u evropskim školama s ciljem da poveća zaintresovanost i sposobnost mladih za proučavanje naučnih oblasti kroz povezivanje sa tehnologijom i inženjerstvom. Radionice su doprinijele unapređenju nastavničkih vještina kroz kreativnost u proučavanju STEM predmeta, kroz predstavljanje različitih pristupa podučavanja.