Počinje Omladinski naučni forum

Počinje Omladinski naučni forum

Posted on Naučne Novosti, Novosti

Fondacija za promovisanje nauke PRONA organizuje Omladinski naučni forum (OMNAF) na Mašinskom fakultetu i Sportskom i kulturnom centru UCG, od 8. 11. do 10. 11. 2018. godine.  Riječ je o projektu u kojem šezdesetak srednjoškolaca iz Crne Gore simulira rad parlamenta kako bi naučili demokratske procedure i istakli važnost uključivanja mladih u proces donošenja odluka, na bazi naučno dokazivih činjenica.

Projekat  Omladinski naučni forum omogućava da se mladi uključe u debatu o nauci i rješenjima koja nauka može dati za najveće izazove sa kojima se danas suočava i sa kojima će se evropsko društvo suočavati u bliskoj budućnosti. Kroz projekat se promoviše i podstiče demokratsko donošenje odluka, na bazi naučno dokazivih činjenica (evidence based policies). Omladinski naučni forum je jedinstvena prilika za mlade Evrope da se angažuju u debati o nauci i tehnološkom razvoju, uz stručnu pomoć naučnika i stručnjaka, kao i za donosioce javnih politika kako bi stekli uvid u poglede mladih o temama od značaja za budućnost evropske nauke i društva uopšte.

Učesnici Foruma debatovaće uz pomoć eksperata šest aspekata teme Budućnost mobilnosti, a najbolji učenici imaće potom priliku da budu dio Evropskog omladinskog naučnog parlamenta. Podteme ovogodišnjeg Foruma su: Nekarbonski transport, Vozila bez vozača, Neo-nomadi i generacije digitalizacije, Avijacija i svemirski letovi, Urbana mobilnost, Nauka – ljudsko pravo.

Pored organizatora na otvaranju Foruma u Sportskom i kulturnom centru UCG govoriće prof. dr Igor Vušanović, dekan Mašinskog fakulteta UCG, prof. dr Milan Marković, dekan Fakulteta političkih nauka UCG, i prof. dr Nebojša Vučinić, profesor Pravnog fakulteta i sudija Evropskog suda za ljudska prava, Na svečanom zatvaranju Omladinskog naučnog foruma, učesnicima Foruma će se obratiti gospodin Ivan Brajović, predsjednik Skupštine Crne Gore, koji će primiti rezolucije pripremljene za vrijeme debate.

Pokrovitelji Omladinskog naučnog foruma su Ministarstvo nauke i Evropska komisije – Horizon2020, a prijatelji OMNAF-a su Mašinski fakultet UCG, Skupština Crne Gore i Sportsko-kulturni centar UCG.