Kvalitet hrane iz mikrotalasne

Kvalitet hrane iz mikrotalasne

Posted on Naučne Novosti

Mikrotalasna rerna omogućava da se hrana iz zamrzivača otopi ili podgrije za nekoliko minuta i bude spremna za konzumaciju. Međutim, da li je ovaj način pripreme bezbjedan po naše zdravlje? Evo šta kažu stručnjaci…

Hrana pripremljena u mikrotalasnoj rerni bezopasna je za zdravlje, ističu njemački stručnjaci, ali upozoravaju da može značajno da smanji udio vitamina u namirnicama.

Mikrotalasna rerna omogućava da se hrana iz zamrzivača otopi ili podgrije za nekoliko minuta i bude spremna za konzumaciju, zahvaljujući zračenju frekvencije 2,45 gigaherca.

Hrani rerna ne dodaje ništa osim topline.

“Mikrotalasna je bezopasna za vaše zdravlje”, kaže nutricionista Margret Morlo.

Ina Steldžes iz Njemačke agencije za zaštitu od zračenja to potvrđuje. Teoretski biste se mogli osloniti samo na mikrotalasnu za podgrijevanje svih napitaka i hrane svaki dan.

Ipak, postoje izuzeci. Recimo, našoj ishrani je potrebno sirovo voće i povrće i ako mislite da ga možete zalediti i potom odlediti u mikrotalasnoj uz zadržavanje svih vitamina – pogriješili ste.

“Mnogi vitamini su osjetljivi na temperaturu”, kaže Morlo.

Temperatura, svijetlo i kiseonik smanjuju sadržaj vitamina i maksimalni gubitak vitamina je od 40 do 80 odsto, a folati i vitamin C mogu se i potpuno uništiti zagrijavanjem.

“Elektromagnetski talasi izazivaju velike oscilacije posebno u molekulima vode u hrani”, kaže Morlo. Te oscilacije proizvode toplinu pa se namirnice s većom količinom vode brže zagriju od suve hrane.

Važan je i izbor prave posude za zagrijavanje.

“Najbolje su posude specijalno proizvedene za mikrotalasne rerne, ali porculan i staklo takođe su dobri”, kaže Anabel Oelman koja vodi savjetodavni centar za potrošače u Bremenu.

Nikad se ne smiju koristiti plastične posude od melamina, kaže Andreas Hensel, direktor njemačkog instituta za procjene rizika, vladine agencije koja daje savjete o sigurnosti hrane.

Melamin može zagrijavanjem otpustiti u hranu formaldehid koji je štetan za zdravlje.

Oelman ističe da mikrotalasna rerna često neravnomjerno zagrije hranu.

“To znači da prvi gutljaj vašeg kakaa može biti mlak, a potom da se opečete sekundu kasnije”.

Zato je važno promješati piće prije konzumiranja.

Najbolje je da ostavite hranu da stoji par minuta nakon zagrijavanja kako bi se toplota ravnomjerno rasporedila, kaže Morlo.

“Sigurnosni mehanizmi osiguravaju da van rerne bude vrlo malo zračenja za vrijeme rada”, kaže Steldžes. Malo zračenja kod ispravnih rerni može ‘iscuriti’, ali ono nije opasno po zdravlje.

Kao mjera predostrožnosti preporučuje se izbjegavanje nepotrebnog izlaganja visokofrekventnom zračenju. Zato njemačko društvo za zaštitu od zračenja preporučuje da djeca ne stoje pred ‘mikrotalasnom’ ili blizu nje dok se zagrijava hrana.