Počinje Zimska škola nauke na Lovćenu

Počinje Zimska škola nauke na Lovćenu

Posted on Zimska škola nauke, Novosti

Na Ivanovim koritima danas, 10. marta počinje deveta Zimska škola nauke – Istraživačka stanica Lovćen, u organizaciji Fondacije za promovisanje nauke Prona.
Školu pohađa petnaest talentovanih srednjoškolaca iz svih krajeva Crne Gore, koji će u okviru Zimske škole imati priliku da učestvuju u diskusijama o odabranim naučnim temama i problemima.
Polaznici su proteklih mjeseci dobili teme za istraživanje iz oblasti fizike, matematike, astronomije, hemije, biologije, medicine i elektronike, i uz savjete i pomoć mentora, obradili i prošli sve korake istraživačkog procesa. Nakon što su formulisali pretpostavke, realizovali eksperimente, obradili rezultate i napisali rad, mladi istraživači će prezentovati zaključke na višednevnom kampu. Neke od tema kojima su se učenici bavili su: Princip rada CMS detektora, Razvoj novog lijeka – put od prirode do apoteke, Matematika ljepote: Zlatna sredina, Grafen – potencijalne primjene, Veliki sudar, Hormon rasta – biohemijski značaj i terapijska primjena…

Jedan od ciljeva Proninog projekta Zimska škola nauke je dostizanje višeg nivoa naučne pismenosti mladih u Crnoj Gori podsticanjem kreativnijeg i inovativnijeg pristupa u obrazovanju. Donator Istraživačke stanice Lovćen je Vladina komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, a prijatelj stanice je Ministarstvo nauke.